7/10/2014

De beleidsdoelstelling ontwikkelingssamenwerking in het meerjarenplan 2014-2019 van de gemeente Laarne, deel 2: commentaar (door Leon Peeters)

Dit is een commentaar bij het beleidsplan ontwikkelingssamenwerking van de gemeente Laarne (meerjarenplan 2014-2019). Een samenvatting van het beleidsplan vindt u in het vorige blogbericht. Dit commentaar is een persoonlijke opinie van de schrijver ervan, Leon Peeters.


De beleidsdoelstelling ontwikkelingssamenwerking wordt verdeeld in 4 actieplannen:
-ontwikkelingssamenwerking, dat beter als sensibilisatie zou benoemd worden en waarin  ook een halftijdse “wereldambtenaar” is opgenomen;
-Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking, dat beter als steun aan Zuid-projecten zou worden benoemd?
-fairtradegemeente en
-beleidsprioriteit.

De teneur van het plan is te komen tot draagvlakversterking voor internationale solidariteit. Er wordt hierbij echter geen beroep gedaan op de medewerking van Laarnse organisaties voor internationale samenwerking zoals vzw The village. Ook de GROS was niet betrokken bij het opstellen van het plan.Qua methode zit het dus een beetje mis met dit beleidsplan. Mikken op draagvlakversterking zonder de basis te betrekken?

Het plan lijkt zeer sterk geïnspireerd door 11.11.11. Het valt op dat er in het plan bijna uitsluitend aandacht/geld gaat naar Noord-activiteiten: theatervoorstellingen, educatieve koffers, films, lezingen, culinaire workshops, steun aan een sensibiliserende actie van de 11.11.11-werkgroep enz.
In dit sensibilisatie-luik zit ook het loon van een halftijdse wereldambtenaar verweven -ruim 20.000 Euro per jaar. Geld voor ontwikkelingssamenwerking dat gebruikt wordt voor tewerkstelling bij ons… niets nieuws onder de zon.
Fairtrade was oorspronkelijk ook een vorm van sensibilisatie. 11.11.11 is hierin wederom één van de voornaamste partners.

Steun aan projecten in het Zuiden wordt in dit beleidsplan niet eens expliciet vermeld.We vermoeden dat steun aan Zuid-projecten er wel nog zal zijn en verborgen zit in het luik “GROS”. Maar de steun is in dat geval beperkt tot ongeveer 50 cent per jaar per inwoner en dit budget wordt voor zes jaar bevroren. Ook zitten er geen principes over de verdeling van dit geld in het plan.

Wat je als burger niet mag denken is dat het er allemaal niet toe doet. Gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking kan zoveel meer zijn dan animatie. Het kan ook zijn: bouwen aan zichtbare projecten in een rechtstreeks contact tussen burgers van hier en gemeenschappen in het Zuiden.

Er worden wel degelijk keuzes gemaakt. Met het jaarlijkse fairtradeontbijt voor hardleerse ambtenaren kan je b.v. het loon van een halftijdse onderwijzer(es) in het Zuiden betalen. Of met het budget ontwikkelingssamenwerking van de gemeente Laarne voor deze legislatuur zou je een goed uitgeruste lagere school voor 200 leerlingen in het Zuiden kunnen bouwen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten