Over ons

Onze vzw heet "The village". Het project dat we willen realiseren in Oeganda heet "PROUD-project". Hier verneem je meer over The village.

Raad van Bestuur The village vzw V.l.n.r. Leon Peeters, Martin Valcke, Annie Paelinck, Stefanie Neels, Brenda Mwesigwa (van PROUD UG) en Willy Neels.
Op deze pagina vindt je het volgende:

VZW
Oprichting en missie
Oprichting van vzw The village
Pers
Het Nieuwsblad: The village wil klasjes bouwen in Oeganda
Bestuur
Netwerk
Vorming
VRIJWILLIGERS



Oprichting en missie

Oprichting van vzw The village
Op 28/2/2013 werd The village vzw opgericht door Willy Neels, Anny Paelinck en Leon Peeters uit Laarne-Kalken en Rachael Settimba uit Wetteren. Leon Peeters werd verkozen tot voorzitter. De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd in de Koffiestraat 17 bus 0002 9270 Kalken.

Artikel 3 van de statuten zegt: “De vereniging is actief in de internationale samenwerking en stelt zich tot doel kansengroepen in relatief arme landen te ondersteunen in hun emancipatie. Kansengroepen zijn groepen die minder dan gemiddeld vertegenwoordigd zijn op bepaalde maatschappelijke werkterreinen (onderwijs, arbeid, cultuur...).

De vereniging tracht het in lid 1 van dit artikel omschreven doel te bereiken door het opzetten van activiteiten in België (Noord-werking) en in het Zuiden. In het Noorden gaat het onder meer om sensibilisatie voor internationale samenwerking; in het Zuiden betreft het onder meer de creatie van diensten (faciliteiten voor gezondheid, onderwijs, tewerkstelling, sociale participatie, sociale organisatie,…) en het verstrekken van ad hoc vorming.”

Op 3/4/2013 verschenen de statuten en de oprichtingsakte in het Belgisch Staatsblad. Ons ondernemingsnummer is 0524.747.630


De missie van The village
The village is een vzw met als hoofdactiviteit internationale samenwerking. We willen kansengroepen* ondersteunen in lage-inkomenslanden. Ons eerste project is het bouwen van onderwijsfaciliteiten voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking in het stadje Kabale (Zuid-West Uganda). Daarmee hopen we voor deze achtergestelde groep betere perspectieven op sociale participatie te openen.

*Kansengroepen zijn groepen die minder dan gemiddeld vertegenwoordigd zijn op bepaalde maatschappelijke werkterreinen (arbeid, onderwijs, cultuur...).

Onze naam
Onze naam komt van het oude Afrikaanse spreekwoord "It takes a village to raise a child / Il faut tout un village pour élever un enfant". Dit is des te meer waar als het gaat om een kind met een verstandelijke beperking. Nochtans is het dikwijls zo dat de familie alleen alle zorg op zich moet nemen.

The village? Dat ben jij!
Het zijn twee moeilijke onderwerpen, reageerde één van de personen die ik heb aangezocht om in de raad van bestuur van The village deel te nemen. Maar ik wil het wel overwegen!

Ontwikkelingssamenwerking ligt onder vuur en terecht. De ontwikkelingssamenwerkingslobby heeft ons te lang de hemel op aarde beloofd. Ontwikkelingssamenwerking vertrekt teveel vanuit het donorperspectief. Marcus Leroy (zie op de pagina Internationale samenwerking) stelt als alternatief een internationale samenwerking voor die direct betrokken actoren verbindt. In deze visie komt er meer plaats voor initiatief van de burger.

Jaren geleden zat ik op een Europese vergadering van handicap-NGO’s. De vraag was “hoe kunnen we het onderwerp handicap sexy maken?” (sic) De deelnemers worstelden duidelijk met een gebrek aan belangstelling vanwege de buitenwereld. Het vergaderlokaal op verdieping 7 van het Brussels torengebouw had alles van een eilandje waar professionelen tevergeefs wilden sleutelen aan een nieuwe wereld.

De conclusie is even eenvoudig als radicaal: ontwikkelingssamenwerking en inclusie van personen met een handicap zullen maar succesvol zijn als gewone burgers zich betrokken voelen. De burger is dus het vertrekpunt voor de werking van The village. In de komende maanden en jaren zullen we allerlei initiatieven opstarten om de stem van de burger/jouw stem te horen.

Een ontwikkelingsproject –wij noemen het liever ‘een samenwerkingsproject’- als het onze heeft een heel dorp nodig om succesvol te zijn!

Evolutie 

The village na 1 jaar werking
Met de aanvaarding van het PROUD-project in de schoot van Leraars zonder Grenzen komt een einde aan de eerste fase in de uitbouw van The village en het PROUD-project. We startten ruim een jaar geleden met het leggen van contacten in Oeganda. We namen ruim de tijd om te komen tot een gedegen projectformulering inclusief projectbudget. Vervolgens werden medestanders gezocht en kozen we voor een wettelijke structuur (vzw). We sleutelden aan een blog die de basis zal vormen voor de communicatie over het project. Tenslotte meldden we ons aan als vierde pijler bij het vierde pijler-steunpunt en kreeg het project een plaats in de schoot van Leraars zonder Grenzen.
Het PROUD-project is aangesloten bij Leraars zonder Grenzen

Lees de samenvatting van het PROUD-project op de website van Leraars zonder Grenzen: www.lzg.be onder Wat doet LzG? Projecten. Lopende projecten. PROUD-project (Oeganda)

In de fase die nu van start gaat komt aan Belgische zijde het accent te liggen op de bekendmaking van het project en op de leden- en fondsenwerving. Aan Oegandese kant gaan we werk maken van de juridische structuur en voorbereidende stappen zetten voor de bouw van 2 kleuterklassen met bijhorend sanitair en 1 speelruimte. Daarvoor gaan we begin oktober voor enkele maanden naar Oeganda.

We gaan ook de komende maanden heel erg ons best doen voor het PROUD-project en we hopen dat vele mensen het project in hun hart zullen sluiten!

Pers

Leon Peeters drijvende kracht achter nieuwe goede doel

The Village wil klasjes bouwen in Oeganda

  • woensdag 24 juli 2013, 03u00
  • Auteur: Peter Dirix 
Leon Peeters en de andere leden van de raad van bestuur van vzw The Village willen Afrikaanse kinderen met een verstandelijke handicap helpen.
KALKEN - The Village, een vzw opgericht door orthopedagoog en Kalkenaar Leon Peeters, wil twee kleuterklassen, een sanitair blok en een speelruimte voor kinderen met een verstandelijke beperking in Kabale in Oeganda bouwen. Zeker tegen volgend voorjaar hoopt de vzw te starten.

Kalkenaar Leon Peeters werkte de laatste tien jaar van zijn carrière zelf vaak in Afrika, als ontwikkelingshelper aan diverse projecten, dikwijls met kinderen met een verstandelijke beperking. De meeste van die projecten situeerden zich in Rwanda. ‘Tijdens mijn werk daar leerde ik ook mijn vrouw Brenda Mwesigwa kennen, een Oegandese’, zegt Leon. ‘Brenda woont hier intussen al jaren en werkt in het lokale rusthuis. Met Johannes, Jakob en Abel hebben we ook drie kinderen. Maar het gros van Brenda's familie, ook haar moeder, woont nog steeds in Oeganda. Toen mijn pensioen naderde, begonnen we al na te denken over een persoonlijk project dat we op poten zouden kunnen zetten. Door Brenda's roots is de keuze op Oeganda gevallen. Met vzw The Village richtten we het Proud-project op.’

De vzw bestaat nog maar enkele maanden en kan nog wat naamsbekendheid gebruiken. ‘We plannen om zeker tweemaandelijks activiteiten op poten te zetten’, zegt Leon. ‘We organiseerden al een ijssalon en binnenkort zijn er tijdens de kermis ook projecten. Van de provincie kregen we al een subsidie van 5.000 euro. Een opsteker. Mensen kunnen ons op vele manieren steunen: organiseer een barbecue, vertel je Afrika-verhaal, geef je oude Lego-blokjes weg of doe een schenking. Alle info vind je terug op onze blog.’

Geen overbodig project Het geld heeft vzw The Village nodig voor haar project in het dorpje Kabale in Oeganda. ‘Daar willen we in eerste instantie twee nieuwe kleuterklassen voor kinderen met een verstandelijke beperking bouwen, voorzien van een sanitair blok en een speelruimte. We gaan daarvoor een beroep doen op kleine, lokale aannemers en de bevolking. Een dorpsgenoot bood zich spontaan aan om het project mee te coördineren’, zegt hij. ‘Het is geen overbodig project. Hebben kinderen met een verstandelijke beperking het hier al lastig, dan is dat in Afrika nog een stuk moeilijker. Wij willen hen de kans bieden om toch een zinvolle opleiding of begeleiding te krijgen. Het is ons doel op lange termijn om ook een middelbare school te bouwen. En we willen ook meer begeleiding bieden aan volwassenen met een verstandelijke achterstand. Want ook die vallen in Oeganda door de mazen van het net. Er zijn daar al zoveel laaggeschoolden, dat er voor mensen met een beperking niks overblijft. Ook daar willen we iets aan doen.’

Meer info kun je vinden als je hier klikt.

Link naar dit artikel in het Nieuwsblad

Bestuur

CV stichter van The village


PERSOONLIJKE GEGEVENS

Naam                                          Leon Peeters
Geboorteplaats en –datum           Maaseik 8 oktober 1953
Adres                                         Koffiestraat 17 bus 0002
Postcode en woonplaats             9270 Kalken
Telefoonnummer                         0489 24 55 90
E-mailadres                                leonpeeters53@gmail.com
Nationaliteit                                Belg
Burgerlijke staat                         gehuwd met Brenda Mwesigwa
Kinderen                                   Johannes, Jakob en Abel

OPLEIDINGEN

Pedagogische Wetenschappen (orthopedagogiek)
KU Leuven
Licentiaat Pedagogische wetenschappen 1980

Niet commercieel management
Hoger Instituut voor Readaptatiewetenschappen Leuven
Gegradueerde in het niet commercieel management (Economisch Hoger Onderwijs) 1996

BEROEPSERVARING

Mijn beroepsloopbaan is in te delen in drie fasen:

(1) universitair onderzoeker;

(2) begeleider van personen met een verstandelijke beperking en

(3) ontwikkelingshelper.

Voor elke fase vindt u
- de uitgeoefende functie(s);
- een korte beschrijving van de uitgevoerde taken;
- een voorbeeld van een tekst/publicatie.

2003-2012 Ontwikkelingshelper

The village, Kalken
Stichter/vrijwilliger (2012)Concipiëren en promoten van mijn eigen organisatie voor internationale samenwerking (vierde pijler). The village wil kansengroepen in Uganda ondersteunen.

Platform Handicap en Ontwikkelingssamenwerking (PHOS) vzw Brussel
Coördinator NGO (2006-2007) Stafmedewerker Zuid (2008) DGOS Expatrié 60% (2009-maart 2011)
DGOS=Directoraat Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking

-Dagelijkse leiding NGO (2006-2007). Voorbereiding strategische opties. Dossierbehandeling en verslaggeving. Opstellen en uitvoeren van vormingen. Leiding geven aan de medewerkers.

-Capaciteitsversterking van de federatie van voorzieningen voor kinderen met een verstandelijke beperking in Rwanda (2007-2011). Terreinonderzoek. Ontwikkelen en uitvoeren van vormingen.

-Begeleiding van een project Community Based Rehabilitation (district Kamonyi) (2009-2011). Vorming van de medewerkers.

Geschriften: Reaching disabled persons in development cooperation. Training manual for development cooperation professionals. International Disability and Development Consortium, Make Development Inclusive, Training Resources for Disability Mainstreaming, n°4, 2008, 27 pp.

Soins et éducation des enfants présentant une déficience intellectuelle au Rwanda. Rapport d’enquête 2009-2010 sur les associations membres du Collectif Tubakunde. Kigali, Pallotti Presse, 2011, 91 pp.

Caraes vzw Gent
Coöperant DGOS (2003-2006)
Uitvoeren van een ontwikkelingsproject in Rwanda. Bouwen en in werking stellen van een dagcentrum voor kinderen met een verstandelijke beperking. Opleiden van de coördinator en het team. Vormingen en seminaries voor personeel uit de handicap-sector in Rwanda.

Une approche éducative pour enfants et jeunes avec un handicap mental. Semaines de formation du 1 au 5 août 2005 au Centre de Formation Twizere à Ndera et du 15 au 19 août 2005 au Monastère des Pères Bénédictins de Gihindamuyaga. Kigali, Printer Set, janvier 2006, 76 pp.

1991-2002 Begeleider

Huis in de Stad vzw Tienen
Opvoeder klasse 1-orthopedagoog
Begeleider gezinsvervangend tehuis. Dagelijkse begeleiding van werkende (jong)-volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Opmaken van groepsplannen en individuele
handelingsplannen. Leiden van gevalsbesprekingen.

Na kind en volwassen zijn komt oud worden… De zorg voor ouderwordende verstandelijk en meervoudig gehandicapten als nieuwe uitdaging voor Oostrem. Eindverhandeling aangeboden tot het verwerven van het diploma van Gegradueerde in het niet-commercieel management. Hoger Instituut voor Readaptatiewetenschappen, Leuven, 1996, 114 pp.

1980-1990 Onderzoeker
KU Leuven
Wetenschappelijk medewerker
Researchmedewerker onderwijs
Longitudinaal onderzoek naar de determinanten van studieloopbanen in het secundair onderwijs m.i.v. de overgang naar het hoger onderwijs en de arbeidsmarkt. Wetenschappelijke publicaties en bijdragen aan studiedagen.
Peeters, L. & Van Damme, J., De impact van schoolfactoren op de onderwijsloopbaan van individuele leerlingen. Nova et Vetera, 1989-1990, jg. 67, nr.3, p.213-224.


De Raad van Bestuur van The village poseert voor de fotograaf

Raad van Bestuur van vzw The village V.l.n.r. Brenda Mwesigwa (PROUD UG), Annie Paelinck, Willy Neels en Leon Peeters. Ontbreekt op de foto: Rachael Settimba
 De Raad van Bestuur van vzw The village (belgium) bestaat uit Willy Neels, Annie Paelinck, Rachael Settimba (niet op de foto), Stefaan Rogiers en Leon Peeters. In de Raad van Bestuur verenigen we heel wat expertise rond onderwijs (Rachael, Annie, Leon), jeugdwerk (Stefaan, Annie), handicap en zorgverlening (Willy, Rachael en Leon), ontwikkelingssamenwerking en Oeganda (Rachael, Stefaan, Leon). Rachael en Brenda –de laatste zal een rol opnemen in The village Uganda- zijn nieuwe Belgen afkomstig uit Oeganda en vormen alzo het verbindingsteken tussen Vlaanderen en Oeganda. Onze bestuursleden zijn zeer actief in het verenigingsleven. Bij wijze van voorbeeld: Annie is voorzitster van Gezinsbond Kalken, Willy is ondervoorzitter van KVG Laarne-Kalken, Stefaan is coach bij de jeugd van HO Kalken, Willy, Annie en Leon zetelen in de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking enz. De moeilijkste klus wordt het verenigen van de agenda’s van al deze druk bezette vrijwilligers!

Netwerk 

Het PROUD-project is kandidaat lid van Leraars Zonder Grenzen
Het Proud-project is kandidaat lid van Leraars Zonder Grenzen. Zoals uit de naam blijkt wil LzG de samenwerking tussen leraars uit verschillende continenten versterken. LzG groepeert een reeks kleinere educatieve projecten en is de laatste jaren als organisatie fel gegroeid.

Op vrijdag 17 mei kwamen Yvette Clinckspoor en Willy De Bisschop van LzG langs bij The village voor een screeningsgesprek. Willy Neels en Leon Peeters beantwoordden hun vragen en gaven aanvullende informatie bij het dossier dat The village eerder heeft ingediend.

Er werd o.a. gekeken naar hoe The village is ontstaan, welke weg we hebben afgelegd, wie de ‘counterparts’ zijn in (de onderwijswereld van) Oeganda, met welke scholen resp. voorzieningen voor personen met een handicap we willen samenwerken in Vlaanderen, of we open staan voor stagiaires en vrijwilligers b.v. kleuterleidsters. Er werd ook wat dieper ingegaan op welke onze motivatie is om lid te worden van Leraars zonder Grenzen.

We hebben meteen ook al een aantal waardevolle tips gekregen. Zo zou de nabijheid van een (reguliere) lagere school een belangrijk criterium kunnen vormen bij het kiezen van de plaats van inplanting van het PROUD-centrum.

We hopen groen licht te krijgen om lid te worden. We vermoeden dat The village zich gauw thuis zal voelen bij LzG, die op 5 oktober haar 15-jarig bestaan gaat vieren.

Meer informatie over Leraars Zonder Grenzen vindt u op http://www.lzg.be

The village meldt zich aan als vierde pijler organisatie
The village behoort tot de vierde pijler van de Belgische of als je wil van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking.

De eerste pijler is de samenwerking van staat tot staat b.v. tussen België en Oeganda.

De tweede pijler is de samenwerking via internationale organisaties. België draagt bijvoorbeeld bij aan de VN. De VN heeft bepaalde activiteiten in Oeganda.

De derde pijler is de samenwerking die verloopt via de NGO’s, die te situeren is op het niveau van de civiele maatschappij. Broederlijk Delen en Plan België zijn NGO’s die actief zijn in Oeganda.

Alle andere organisaties of personen die aan internationale samenwerking /ontwikkelingssamenwerking doen behoren tot de vierde pijler. Zo ook The village.

We hebben ons als vierde pijler initiatief aangemeld bij het vierde pijler steunpunt op de website

http://www.4depijler.be./4de-pijlers/registreer-je-4de-pijler


Op de website van de vierde pijler kan je ondermeer het volgende lezen over The village:

Missie

The village is een feitelijke vereniging met als hoofdactiviteit internationale samenwerking. We willen kansengroepen* ondersteunen in lage-inkomenslanden. Ons eerste project is het bouwen van onderwijsfaciliteiten voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking in het stadje Kabale (Zuid-West Uganda). Daarmee hopen we voor deze achtergestelde groep betere perspectieven op sociale participatie te openen.

Werkgebied in het Zuiden

Oeganda

Doelgroepen

Personen met een beperking
Kinderen en jongeren

Thema's

Economie
Onderwijs
Rechtenbenadering

Activiteit in Vlaanderen

Laarne, Oost-Vlaanderen


Gloria
(onze inzending voor de wedstrijd Dag van de vierde pijler 2013)

Afrika, perpetuum mobile van barensweeën en gelach, van meisjes met een grote strik in hun haar, van mannen die op een bankje zitten, in de schaduw, van huwelijkscake’s, van auto’s zonder wieldoppen, van kinderen die dreggen naar ‘mud fish’, van nep-goud, rijdende koopkraampjes, fietstaxi’s en slippers, van half afgewerkte villa’s, stinkende riolen, bakbananen, pakken en dassen, geiten die de weg kwijt zijn, van blanke toeristen op zoek naar gorilla’s, van manshoge maisvelden midden in de stad, van gospelkerken en guerrilla-presidenten, van ‘amazing love schools’, premier league matchen in direct, van kinderen die met water zeulen, reizigers die hun matras meebrengen, nachtegalen, en eenden die het huis binnen wandelen, van hele buurten die ‘waragi’ drinken, van cursussen voor HIV counselors, kapotte kapotjes-verdelers, latrines vol vliegen, flinterdunne lucifers, van bijbelverkondigers –tijd voor de oogst, van politieke moorden, hortende generatoren, langs lemen huisjes slingerende voetpaadjes –alles in het klein, tot je bij onzichtbare kinderen komt, met een handicap…

Misschien ben ik daarvoor wel in Afrika, voor Gloria, het onzichtbare nachtegaaltje, aan het eind van een voetpad, dat slingert langs lemen huisjes,… Voor de eenden, die binnen waggelen, terwijl ik het ‘death certificate’ van haar moeder probeer te ontcijferen: overleden in Kampala op 9 juni 2011… Om te zwaaien naar de toeristen die naar de gorilla’s komen kijken en als het meezit vanavond, voor Eden Hazard. En anders zijn er nog de flinterdunne lucifers…

Gloria genomineerd! Steun haar met uw stem.
Hallo allemaal,

Voor The village vzw heb ik vanuit Oeganda een verhaal ingestuurd naar de dagvande4depijler.be onder de titel GLORIA. Gloria staat symbool voor de kinderen met een verstandelijke beperking in Oeganda, de doelgroep van The village. Als er in Kabale geen enkele vorm van zorg is voor deze kinderen heeft dat veel te maken met hoe de Oegandese maatschappij in elkaar steekt. Gloria is er onzichtbaar. Maar ze is er niet minder lief en vertederend om.

Net morgenvroeg zitten we samen met de (groot)ouders van enkele kinderen als Gloria om de start van ons eerste klasje volgende maandag te bespreken. Ondertussen hebben we ook een plaats ingericht waar we andere (CBR-like) vormen van ondersteuning kunnen uitwerken. En we zetten ook stapjes vooruit in het dossier 'bouwen van een dagcentrum'. We zijn dus op 3 locaties tegelijk bezig, net nu The village bijna zijn eerste verjaardag gaat vieren.

Dat het verhaal van The village samen met 9 andere genomineerd is en in de spotlights komt te staan op de Dag van de 4de pijler in het Vlaams parlement op 1 maart is bemoedigend en ik wil jullie uitnodigen om er nog een schepje bovenop te doen door op GLORIA te stemmen.

HOE TE WERK GAAN? Ga naar dagvande4depijler.be Scrol en klik op "Ontdek de verhalen". Zoek tussen de 10 verhalen GLORIA. Klik op "lees meer" en hou je van ons verhaal, klik dan op "stem" en vul je e-mail in. Weer een stem er bij!

EXTRA. En als je een internet-artiest bent kan je waarschijnlijk langs facebook en andere wegen nog heel wat andere mensen op het spoor van GLORIA zetten. Ze woont aan het eind van een smal pad dat slingert tussen mini huisjes en is blij als ze je ziet...

Groetjes,

Leon

Wedstrijd Dag van de 4de pijler 2015
Wedstrijd Dag van de 4de pijler 2015. Filmpje 'Daisy Daisy Daisy' met commentaar van Jakob.

Vorig jaar was er ter gelegenheid van de 'Dag van de 4de pijler' een verhalen-wedstrijd. Dit jaar zijn het filmpjes.
Daisy en grandma
Ik heb ook een filmpje gepost. Je ziet er Daisy. Ze is vier en kan nog niet lopen. Jakob is ook vier en geeft het commentaar. Hij vindt dat Daisy toch zou moeten leren lopen. Ja, toch? vraagt hij. Maar hij zegt meteen ook: ze kan spreken en zingen. Als Daisy opnieuw in beeld komt, zegt hij: “en dat is: ze kan niet lopen, maar ze kan zingen”...

Daisy (en haar grootmoeder) hoopt op vriendschap, direct contact, begeleiding op lange termijn en liefst door mensen die te voet komen. Ze woont namelijk aan een klein paadje, net als Gloria uit het verhaal van vorig jaar, juist voorbij het beekje waar de kinderen van de buurt in het water waden op zoek naar ‘mud fish’.

Een geknipte opdracht voor een 4de pijler.

Daisy Daisy Daisy is gepubliceerd op http://youtu.be/IzbBjHLgSdg

Jakob en mama Brenda

Stem op Daisy en Jakob
(overname van website van de Gemeente Laarne)
Op zaterdag 28 februari gaat in het Vlaams Parlement de tweede ‘Dag van de 4de Pijler’ door. Een dag vol interessante workshops en ontmoetingen, waarop Vlaamse vrijwilligers met een hart voor het Zuiden centraal staan. Er is ook een filmpjeswedstrijd aan verbonden : Jouw verhaal in 100 seconden. Het filmpje van vzw The Village uit Kalken over Daisy en Jakob is genomineerd en zit zo bij de laatste 10 kanshebbers op de hoofdprijs.

Het verhaal
Daisy is één van de kindjes van het klasje dat vzw The village uit Kalken heeft geopend in Oeganda.
Daisy heeft een verstandelijke beperking. Ze is 4 jaar en moet nog leren lopen.
In het filmpje zie je haar thuis bij haar grootmoeder.
Jakob is ook vier en woont in Vlaanderen. Hij geeft het originele commentaar bij het filmpje.

Eén wereld, 48 verhalen!
48 projecten deden hun verhaal uit de doeken in een filmpje van 100 seconden. De jury selecteerde 10 genomineerden. Jij bepaalt wie de publieksprijs wint (1000 euro). De jury kiest de winnaar van de juryprijs (2000 euro).De winnaars worden bekend gemaakt op de dag van de 4de pijler op zaterdag 28 februari.

Hoe stemmen?
Klik hier
Je ziet de tien genomineerde filmpjes. Scrol tot je het filmpje ‘Daisy Daisy Daisy’ ziet en klik op LEES MEER
Klik in het nieuwe scherm op STEM
Vul de gevraagde gegevens in en je krijgt dan een automatische mail toegestuurd.
Klik in de mail op de LINK om je stem te bevestigen.

Deel het filmpje gerust met je vrienden via mail, facebook of twitter.
Vraag hen om het schooltje van Daisy een duwtje in de rug te geven door op ‘Daisy Daisy Daisy’ te stemmen.
Je kan stemmen tot 26 februari. Per computer of IP adres kan maar 1 keer worden gestemd.


Vorming


De voorbije dagen heb ik de statuten van The village geschreven. Daarvoor heb ik enkele boeken over vzw-wetgeving uit de Procura-reeks gelezen. De komende weken zal ik enkele mensen polsen om lid te worden van de Raad van Bestuur en dan kunnen we van start gaan als vzw. Ondertussen volg ik ook wat cursussen, vooral gericht op het uitbouwen van de communicatie van de vzw. Aanbieders van de cursussen zijn Vorming+, Provincie Oost-Vlaanderen en VVSG.

Lees meer over de cursussen op de pagina Over ons: vormingen 2012/2013.

Vormingen 2012/2013

Je leert tot als je vingers allemaal even lang zijn… Dat hoorde ik van mijn papa. Later, tijdens mijn studies pedagogiek, hoorde ik over ‘levenslang leren’. Nu ik al wat ouder ben begint het er op te lijken.

Met veel plezier volg ik cursus bij:

Vorming+ (vrijwilligersvorming): promotie maken voor je organisatie; facebook; een blog maken; een website maken; google docs; folders en affiches; boekhouding van een kleine vzw

Provincie Oost-Vlaanderen (vorming voor vierde pijler): communicatie; partners in het Noorden; zakelijk bekeken (vzw-wetgeving)
21 juni 2013: De bijsluiter van goed doen. Film over vierde pijler projecten in Oeganda.

VVSG Vlaamse Vereniging van Steden een Gemeenten (vorming voor gemeenteambtenaren en GROS-leden): impulsbeleid gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking

Het Provinciaal Noord-Zuid-centrum in Roeselare organiseert in samenwerking met 11.11.11. een ABC-cursus ontwikkelingssamenwerking. Er zijn 3 modules:

-de historiek van ontwikkelingssamenwerking (18/2);

-de actoren van ontwikkelingssamenwerking (4/3) en

-de uitdagingen voor ontwikkelingssamenwerking (25/3).

The village ging naar de tweede avond. De aankondiging “met een kritische blik geeft Johan Cottenie (ngo-federatie) een overzicht van het spelersveld en krijgen we een bevoorrechte inkijk in de strategie van de betrokken partijen” klonk erg aanlokkelijk maar werd helaas niet bewaarheid. Cottenie hield zich op de vlakte. Uit de vragenronde bleek dat er nog één en ander uit te klaren is tussen de vierde pijler en de NGO’s resp. 11.11.11. Wordt vervolgd.


VRIJWILLIGERS

Vrijwilligers

Bij de jaarwisseling past het de vrijwilligers 2014 te bedanken. Hier zijn ze: Willy en Kathrien en Naomi; Annie en Paul; Stefaan (Rogiers); Martin en Marie-Josée; Stefanie, Rens en Femke; Stefaan (Rombaut), Sabine, Aron en ...; Brenda; Johannes; Ellen en Thomas; Marjolein en Pieter; Mathias en Jolien; Lucie en Norbert; Marie-Christine en Rudy; Mohammed en Kim; Marc en Anne-Mie; Loor; Marleen; Lizie; Norbert; Dirk en Joan; Herman; Marie.
Kathrien Raman, Jakob en Abel
Wat vrijwilligers allemaal doen is teveel om op te noemen. Tenten opzetten, lichten ophangen, decoratie aanbrengen, ijscoupes, mikado’s en bloemstukken maken -nieuw dit jaar was de Coupe Maserati ter ere van Prins Amedeo Maria Joseph Carl Pierre Philippe Paola Marcus d’Aviano en zijn bruid Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein, kortweg Lili, die bestond uit vanille-ijs met vers fruit en slagroom-,scampi opdienen, met appeltjes en curry, in de look, chili pikant, met bieslookroomsaus of diabolique, een kijkdoos verven, taart en pannenkoeken bakken, smoutebollen frituren, afwassen, schorten naaien, Kerstman spelen, foto’s maken, een tentoonstelling in elkaar boksen, vlierbloesemaperitief, samosa’s, chocomelk, Kalkense vlaai, chocomousse, courgettesoep, sneeuwmannen of pralines met mascarpone maken, fruitsap, servetten, pannenkoekendeeg, huur van tafels en andere dingen sponsoren, cadeaubonnen voor een ontspannende lichaamsmassage aan de man of de vrouw brengen, de rode loper uitleggen, cava per glas of per fles, aardbeien voor de coupe Mathilde, aperitiefhapjes uitvinden, kerststallen verkopen, spaarpotjes uitdelen, ‘wafeltjes een hart voor Oeganda’ verpakken, een hesp verloten, aanhangwagens aanhaken, een reclamebord schilderen, affiches kopiëren, speeches geven, bestekken narekenen, nieuwjaarskaartjes knutselen met de kinderen, bekenden staande houden en folders uitdelen, poseren voor de fotograaf, kermiscocktails schenken, cupcakes versieren –zie de afbeeldingen op thevillagebelgium.blogspot.be-, fruit snijden voor de sangria, kerststallen en vogelhuisjes timmeren, ritjes met de bakfiets verkopen, winkelen en geld tellen, een luchtige biscuit bakken, glühwein opwarmen –doe er a.u.b. een scheutje amaretto bij-, houtvuren opstoken, het druppelkot open houden, koekjes bij de koffie leggen, de zon laten schijnen en aan de gemeente toelating vragen om dit allemaal te mogen doen… Yes! Ze doen het allemaal. Voor het goede doel ! Voor het PROUD-project. En voor de leute.

Willy Neels en Brenda Mwesigwa


Geen opmerkingen:

Een reactie posten