12/25/2012

Van ontwikkelingshulp naar internationalisering

Ontwikkelingssamenwerking ligt onder vuur en terecht. De ontwikkelingssamenwerkingslobby heeft ons te lang de hemel op aarde beloofd. In een bijdrage op de pagina internationale ontwikkelingssamenwerking vatten we de kritiek van Marcus Leroy op de sector ontwikkelingssamenwerking, en zijn alternatief, voor u samen. Deze bijdrage is helaas een beetje technisch.

Marcus Leroy schreef een goed jaar geleden het paper: heeft ontwikkelingshulp zijn tijd gehad? Leroy vindt dat ontwikkelingshulp veel te veel gegroeid is vanuit het donorstandpunt en zijn impact op ontwikkeling te weinig kan bewijzen. De sector –nog zo iets verfoeilijks is dat het een aparte sector is geworden- mag voor zijn part worden afgeschaft. 

In de plaats stelt hij ‘internationalisering’. Wat dat inhoudt kan je je best voorstellen als je de relaties bekijkt tussen twee ‘ontwikkelde landen’. De samenwerking, uitwisseling en confrontatie van ideeën die in zo’n samenwerking plaats heeft, staat bij Leroy model voor waar hij met ‘ontwikkelingslanden’ naar toe wil. The village vindt deze benadering, die een veel grotere plaats inruimt voor particuliere initiatieven, verfrissend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten