4/07/2013

Mini-cursus paddenstoelen kweken

Het is me al meermaals overkomen dat partners in het Zuiden een budget vroegen om paddenstoelen te kweken. In zo’n projectplannen worden je zich snel vermenigvuldigende opbrengsten voorgespiegeld. Kortweg een droomscenario voor de zelffinanciering van een sociaal project. Maar is dat wel realistisch? Een moeilijke vraag voor iemand die geen sikkepit af weet van paddenstoelen.
Luc Claeys met hoed, burgemeester De Baerdemaker met pollepel en enkele geamuseerde cursisten
Nu paddenstoelenexpert Luc Claeys “met steun en medewerking van de gemeente Laarne” zijn “Basiscursus kweken van eetbare paddenstoelen 2012-2013” voorstelde, kon ik de kans niet laten liggen om in theorie en praktijk kennis te maken met wat paddenstoelen kweken inhoudt. Al vlug werd duidelijk dat het voor amateurs, die onmogelijk alle condities voor een succesvolle kweek onder controle kunnen houden, een avontuurlijke onderneming is.

Het valt nog af te wachten wat de uiteindelijke resultaten zullen zijn. Maar het was best fijn een reeks cursisten met groene vingers te ontmoeten die ondertussen al filosoferen over het oprichten van een paddenstoelenclub. Terwijl de boomstammetjes geënt met verschillende soorten broed zich in het donker van mijn machinekamer in alle stilte voorbereiden op het dragen van de eerste vruchten…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten