7/18/2013

Walter De Mulder ’80. Mensen kunnen niet meer geloven dat het toen zo was.



Fotograaf Walter De Mulder –aan het werk met een mes- bedolven onder de fotogragen (lapsus)
Nu al weer enkele weken geleden ging ik naar de opening van de fototentoonstelling Walter De Mulder ’80 in het centrum van Laarne. De toespraakhouders wisten allen op de één of andere manier een band met de 80 geworden fotograaf aan te tonen en aldus een stukje van de glans van de fotograaf op zich te laten afschijnen.

Walter De Mulder is een graag geziene gast. De openluchttentoonstelling van 80 van zijn werken in het centrum van Laarne –bij de kerk, in de kasteeldreef en op de kasteelkoer- doet onze gemeente alle eer aan.

De Mulder geeft als fotograaf graag een inkijk in het leven van alledag. Maar hij doet dat op een sublimerende manier. Eenvoudige mensen worden op die wijze in hun volle waardigheid geportretteerd.

De gevierde was lang de huisfotograaf van De Bond. Zijn zwart-wit fotografie bij natuurlijk licht beïnvloedde menige Vlaamse fotograaf. Zijn werk heeft ook een grote documentaire waarde.

In de openluchttentoonstelling in Laarne vinden we naast foto’s over het Vlaamse boerenleven, ook portretten van artiesten, topdirigenten en –fotografen. Opvallend zijn ook zijn prachtige landschappen.

Dat we hier een stukje over De Mulder plegen heeft er mee te maken dat zijn werk veel vertelt over Vlaanderen. Verder is het intrigerend dat de foto’s over het Vlaamse boerenleven die hij maakte tussen 1960 en 2000 nu al geschiedenis lijken te zijn. “Mensen kunnen niet meer geloven dat het toen zo was” aldus De Mulder.

Wil je wat meer lezen over Walter De Mulder zie dan het interview met Sam De Graeve uit 2009. Uittreksels uit dit interview, die je ook helpen kijken naar de tentoonstelling in Laarne, vind je op onze pagina 'Vlaanderen en Oeganda'.

De openluchttentoonstelling in het centrum van Laarne is nog te bezichtigen tot eind september.

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten