8/27/2015

Hoe krijg je een bouwplan goedgekeurd in Oeganda?

Eerst moet duidelijk worden gemaakt ‘wat’ we ‘waar’ willen bouwen. We leggen een professioneel bouwplan ‘Construction of School Block at Kekubo, Kirigime, Kabale Municipality Plot 105 Block 28’, gemaakt door Happiness Enterprises Ltd. Architects, Engineers & Surveyors Kampala ter goedkeuring voor (=wat).

Vooraleer we het bouwplan ter inspectie kunnen indienen is het nodig de bouwgrond te laten situeren (=waar). Daarvoor richt je een ‘application for town plot’ aan de Muncipal Council van de stad. Dat deden wij al op 13 november 2013. Na een bezoek aan de site zetten de ‘Physical Planner’ en de ‘Environment Officer’ van de stad op 3 februari 2014 het licht op groen. Daarmee komt het dossier terecht op de tafel van het ‘Physical Planning Committee’ van de stad Kabale die de aanvraag voor een ‘town plot’ goedkeurt op 4 maart 2014.

Dat is voor de Town Clerk het sein om op 13 maart 2014 een ‘request for instruction to survey a plot’ te richten aan ‘The Commissioner Surveys & Mapping’ in Entebbe (ik zie dat hij P.O. Box 1 heeft!) trough ‘The Commissioner Physical Planning, Ministry of Lands, Housing & Urban Development’. De ‘Commissioner Surveys & Mapping’ richt daarop op 14 juli 2014 een ‘instruction to survey’ aan S.M. Geoteam Ltd.

Op 24 oktober 2014 krijgen we een brief van de ‘District Staff Surveyor Kabale’ dat Geoteam zal komen meten op maandag 27 oktober. Geoteam levert 17 pagina’s cijfertjes af die alleen voor technici verstaanbaar zijn en waar ik dus verder niks over ga zeggen. Maar een nieuwe mijlpaal is hiermee bereikt. Op 8 december 2014 krijg ik bericht van onze partner PROUD UG dat het plotnummer is toegekend!

Nu we weten ‘waar’ en ‘wat' kan om goedkeuring worden gevraagd. De aanvraag voor goedkeuring van het bouwplan passeert door een reeks handen. Op 15 mei 2015 wordt de goedkeuring afgerond met de handtekening en het stempel ‘plans approved’ van de Town Clerk van Kabale. Eerder al hadden de Uganda Society of Architects (Kampala) , de Physical Planner van Kabale Municipal Council, de Health Inspector en de Municipal Engineer de plannen bestudeerd en goedgekeurd.

Bij de goedkeuring hoort een ‘Application for permission to carry out development’ die kadert in de wetgeving betreffende ‘ The Town and Country Planning’. Vooral het gegeven dat de zone waarin we willen bouwen als “residential” wordt bestempeld en dat het doel waarvoor de grond gebruikt gaat worden “een school” is, is voor ons van belang. Het document geeft ook een aantal technische specificaties die horen bij de uitvoering van het bouwplan.

In de begeleidende brief wenst de Town Clerk ons ‘quick development’ van de plot toe. Ja, ja, we hebben nu een termijn van vijf jaar om dat wat we aangevraagd hebben uit te voeren. Na 5 jaar verloopt de vergunning en moet er een nieuwe aanvraag worden gedaan. Allons-y! De stad verklaart dat zij 1.016.000 Ush ontvangen heeft voor haar werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten