8/19/2015

PROUD UG krijgt het statuut Community Based Organization (CBO)

De Oegandese partner van vzw The village heeft nu ook een officieel statuut. Volgens The International Journal of Not-for-Profit Law (vol 12, nr2, febr 2010) heb je in Oeganda 4 vormen van ‘civil society’ organisaties: 1. Non governmental organizations (NGO’s); 2. Trusts and Foundations; 3. Community Based Organizations (CBO’s) en 4. Companies.
We zijn op zoek naar de District Internal Security Officer en de District Community Development Officer
Op dit ogenblik kiezen we voor de CBO-optie. CBO’s zijn doorgaans kleine organisaties. Ze worden meestal opgezet door leden van de gemeenschap. Ze hebben een zelfhulp oriëntatie en spelen een rol in de ontwikkeling van de gemeenschap. CBO’s dienen zich te registreren bij de lokale autoriteiten om officieel te worden erkend.
Handtekeningen oefenen
Daphine Kansiime en ikzelf hebben ons een week lang uitgesloofd om dit statuut te verkrijgen. We hebben dus lang niet zoveel afgezien als Sarita Hartz beschrijft in ‘Why not to start an NGO in Uganda’. Maar we herkennen wel wat ze bedoelt met geen duidelijke instructies krijgen, lastig gevallen te worden door ‘random people’ die geld van je willen, enz.

De LC1 schrijft een aanbeveling
Onze eerste job was de statuten te schrijven. We vonden een helder schema ‘Sample constitution’ op het internet. Ons product ‘Constitution of PROUD UG Services for the mentally retarded’ vind je in het lijstje van project-documenten (kijk in de rechter kolom van deze blog). Nog het verslag van de eerste Raad van Bestuur toevoegen, de organisatiestructuur, het actieplan en het budget 2015 en we zijn klaar.
De LC2 met op de achtergrond het portret van de President
Met deze statuten moesten we langs een lange lijst lokale autoriteiten: Chair LC1 Kekubo Cell, Chair LC2 Kirigime Ward, Chair LC3 Southern Division, de District Internal Security Officer Kabale District en finaal de Kabale District Community Development Officer. (LC staat voor Local Councillor) Deze mensen hebben allemaal hun handtekening en stempel op onze statuten gezet.

 http://www.icnl.org/research/journal/vol12iss2/special_1.htm

www.sstaffs.gov.uk/docs/sample_constitution.doc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten