8/09/2015

Sfeerbeelden uit Kabale

Kabale ligt in een kom tussen de heuvels
Kabale ligt in een kom tussen heuvels. Het is het laatste stadje in Oeganda op de weg van Kampala naar Kigali. Van Entebbe International Airport naar het centrum van Kampala is 56 km. Van Kampala rij je via Masaka (131 km), Mbarara (267 km) en Ntungamo (329 km) naar Kabale (407 km). Van Kabale naar Kigali is nog eens een goede 100 km.
Nutteloze herstellingen
Wegenwerken in het centrum van Kabale (juni 2015)
De weg van Kampala naar Kabale is met steun van de Europese Gemeenschap bijna over het gehele traject vernieuwd. Des te opvallender is de slechte staat van het wegdek in Kabale town. Stoffig en vol gaten ligt de hoofdstraat er bij. Arbeiders doen al jaren lang nutteloze ‘herstellingen’: het lijkt dat het er alleen om te doen is geld te kunnen debiteren van het wegen-budget. En opeens is de EC er weer: het centrum staat vol krachtige machines; de elektriciteitspalen moeten achteruit; wat gaat er nog overschieten van de trottoirs? Wij zijn met heel veel voetgangers!
Ambulante verkoopster van tweedehandskleding
Ananas-verkoper
In de stad zie je aardig wat mensen rondlopen die met een handeltje bezig zijn. Zoals de ambulante klerenverkoopster, de verkoopster op de geïmproviseerde kledingmarkt, de man die rondrijdt met ananassen op zijn fiets, de doorverkopers van bananen of sterke drank,… Nogal wat handelaars hebben geen dak boven hun hoofd. Zelfs onze leerkrachten wagen zich op vrije momenten aan occasionele verkoop. Ze verpatsen dure stoffen of goedkope avocado’s… wat ze maar krijgen kunnen.

Geitjes voor brochetten
Het werk van een 'artist'
Behalve door handelaars wordt het straatbeeld bepaald door ambachtslui. Er speelt zich een heel sociaal leven af rond het standje van de chapati-man (daar schrijf ik nog wel eens een apart stukje over), de schoenmaker herstelt je slippers terwijl je er bij staat, de slager stroopt een geit af voor je ogen, er worden brochetten geroosterd, de artiest schildert je naam op de muur of maakt je reclamepaneel. Enz.

Zullen we een ritje maken?
De biljartspelers
Kinderen doen ook mee in het straatbeeld. Kinderen zijn overal. Het zijn dikwijls kleine volwassenen. Je ziet de kinderen zeulen met waterkruiken in alle maten, brandhout sprokkelen, boodschapjes doen… op die manier staan ze al heel vlug mee in voor de huishouding. Ze proberen alles uit en niemand lijkt zich daar aan te storen. Kijk maar naar de kleine kindjes die samen op een motor klimmen. Of de jongemannen die een beetje trots al man te zijn op de biljarttafel spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten