8/20/2015

Vraag raad aan Herman Thienpont. De eerste vrijwilliger uit Kalken komt aan in Oeganda.


Herman staat in de rij voor het middagmaal
Herman Thienpont, vader van, is onze eerste vrijwilliger voor Oeganda. Een weekje nadat we onze bouwvergunning hadden bekomen landt hij in Entebbe. En een dag later zitten we in Kampala aan tafel met één van de kandidaat bouwers van het dagcentrum van The village.

Werfbezoek met één van de kandidaat aannemers
Herman komt ons raad geven over de aanpak van het bouwdossier. Hoe het dagcentrum inplanten op het beschikbare perceel? Bestekken en aannemers beoordelen. Vier aannemers passeren de revue.

Herman in de rol van tovenaar; Patience kan het nauwelijks geloven
Herman bestudeert hun bestek en zet mij aldus ook aan tot enige ijver. We hebben een babbel met deze mensen en gaan een paar van hun werken bekijken. Gek genoeg zijn twee ‘zeer goedkoop’ en twee ‘te duur’ –de prijzen staan in een verhouding van één op drie!

Dat heet vertrouwen geven!
Op de bouwgrond zet Herman met de hulp van Patience vakkundig de structuur van het toekomstig bouwwerk uit. Dat geeft mij het gevoel dat we van start zijn gegaan. Zijn advies over de aannemers vat Herman samen in een paar regels. Eigenlijk heeft hij niet echt een keuze gemaakt.

Herman is geen resultaat- maar een procesbegeleider. Een pedagoog voorzeker. Na zijn vertrek zijn we snel in gang geschoten. Een vijfde aannemer bracht geen soelaas. Wel een verandering van strategie. We vragen nu geen prijs meer voor een bouwwerk maar wel voor de arbeid. In Oeganda is het immers gebruikelijk dat je als bouwheer zelf je materialen koopt. Wordt vervolgd.

Toeren aan Lake Bunyonyi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten