8/27/2015

Justus gaat voor ons bouwen

Overleg met Murangira Justus bij Sarah
Eens de bouwvergunning bekomen –zie vorig artikel- hebben we er geen gras over laten groeien. 5 aannemers – Mabale Medad, Barisigara Medard, Murangira Justus, Godet Kabaleebe en Spa- maakten dezelfde bestekoefening –voor een bouwsel van 9 op 6 m, met 3 ruimtes, nl. 6x6, 3x3 en 3x3. De prijzen varieerden tussen 24.399.500 en 73.077.400 Ush, een verhouding van 1 op 3!

Met de hulp van Herman Thienpont hebben we de bestekken geëvalueerd en… geen enkel gekozen. In Oeganda is het gebruikelijk dat de (kleine) bouwheer zelf zijn materialen koopt en alleen een contract afsluit voor het werk. In bestekken trachten aannemers zich in te dekken tegen het risico van prijsschommelingen, wat de factuur doet oplopen. Ik heb daarom besloten zelf ervaring te gaan opdoen met het aankopen van materialen en het werk uit te besteden aan Justus Murangira, van nu af aan kortweg Justus.

Toen ik opnieuw samen zat met Justus, dit keer enkel voor het uitvoeren van de (eerste) werken, was de zaak gauw beklonken. Justus is een kleine maar ervaren afnemer die bij ons al langer bekend staat. Hij behoort om zo te zeggen tot de ruimere familie en is woonachtig in Kamwezi. Hij rijdt niet met een auto maar per moto. Het is een beetje een imposante figuur: hij is groot en sterk en van weinig woorden, maar goedlachs en met een natuurlijk gezag. De ideale man om de werf te organiseren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten