12/06/2013

Herinneringen aan Johannesburg, de stad van Mandela

Nelson Mandela

Toen ik enkele jaren geleden Johannesburg bezocht, viel het me op hoe ‘aanwezig’ Nelson Mandela daar was. Je ademde hem als het ware in met de lucht. Deze foto van Mandela hing ergens in een restaurant.

Zuilen Apartheid Museum


Natuurlijk ging ik ook naar het Apartheid Museum. De zuilen die er staan geven de nieuwe waarden aan. “Reconciliation” is één van de pijlers waarop Mandela zijn beleid steunde. 
Hector en Mbuyisa

Om iets te begrijpen van Mandela moet je het verhaal van Mbuyisa kennen. Bij de rellen in Soweto raapte hij met gevaar voor zijn eigen leven zijn broer Hector op die verwond was door politiekogels. De foto ervan is beroemd. Maar zijn moeder zei: “Mbuyisa is of was mijn zoon. In onze cultuur is het oprapen van Hector geen heldendaad. Het was zijn plicht als broer. Als hij hem had laten liggen en iemand zou hem over Hector hebben zien springen, dan zou hij hier niet kunnen wonen.”

Iets gelijkaardigs geldt voor Mandela: op de één of andere manier deed hij gewoon zijn plicht. Maar er zijn niet zoveel mensen die dat doen. En daarom verdient hij een eresaluut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten