12/06/2013

Kabale deel 1: stopplaats voor toeristen en onderwijscentrum

Van 2 oktober tot 21 november waren we in Oeganda. In de komende weken volgen een reeks bijdragen over Oeganda en Kabale, het provinciestadje waar we het PROUD-project uit de grond gaan stampen. We beginnen met een verkenning van Kabale-stad in 3 bijdragen. De eerste gaat over Kabale als toeristische plaats en als onderwijscentrum.

Kabale ligt in een smalle kom
Kabale town is de hoofdstad van Kabale district. Kabale town telt zo’n 50.000 inwoners. De omgeving van Kabale is bergachtig.

Lake Bunyonyi is zeker een omweg waard
Door Kabale loopt er en slecht onderhouden 2-vaksbaan in tarmac. Ze loopt in één richting naar Kampala, met een afslag naar Kigali en in de andere richting naar Kisoro. Nabij Kabale ligt het Bunyonyi-meer, een toeristische trekpleister. Toeristen blijven ook in Kabale overnachten op weg naar Bwindi Impenetrable Forest voor een bezoek aan de berggorilla’s. De voornaamste banken die actief zijn in Oeganda hebben allemaal een filiaal in Kabale.

Bishop Barham University
Toch stelt Kabale op economisch vlak weinig voor. Er wordt weinig geproduceerd of ontgonnen en de landbouwproductie ging zelfs achteruit. Kabale is vooral onderwijscentrum. Het telt talrijke scholen van alle niveaus en zelfs 3 universiteiten.

Ouders doen grote inspanningen om het schoolgeld van hun kinderen te betalen. Elk jaar studeren er tienduizenden universitairen af in Oeganda. We konden zelf getuige zijn van de talrijke ‘graduation ceremonies’, waarbij mensen hun laatste cent uitgeven aan een toga. In het grootste deel van de gevallen het begin van een langdurige periode van werkloosheid. De jonge afgestudeerden hebben geen vaardigheden en kunnen zich niet inbeelden dat ze met een klein kapitaaltje en hard werken iets uit de grond kunnen stampen. Gelukkig begint het beleid geleidelijk aan meer aandacht te besteden aan beroepsgerichte opleidingen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten