12/06/2013

Nelson Rolihlahla Mandela *18 juli 1918 † 5 december 2013

Nelson Mandela. Schilderij tentoongesteld in Bird Nest, Kabale

Nelson Rolihlahla Mandela wordt op 18 juli 1918 geboren als Rolihlahla Mandela in de Zuid-Afrikaanse Oost-Kaap. Zijn moeder heet Fanny -zoals mijn moeder- en is de derde echtgenote van zijn vader. Zijn voornaam Rolihlahla betekent 'aan de tak van een boom trekken', een beetje een lastpost dus. Zijn Engelse roepnaam Nelson krijgt hij op zijn eerste schooldag van zijn onderwijzeres. Hij is dan zeven.

Mandela is advocaat van opleiding en opent met een vriend het eerste zwarte advocatenkantoor in Johannesburg. Hij geraakt steeds meer betrokken bij de strijd van het African National Congress (ANC) tegen het blanke apartheidsregime. Aanvankelijk laat hij zich inspireren door het geweldloze verzet à la Gandhi, maar later organiseert hij mee de gewapende strijd. In 1963 wordt hij gearresteerd en veroordeeld tot levenslange opsluiting.

Mandela verbleef van 1964 tot 1982 in de gevangenis op Robbeneiland en tussen 1982 en 1990 nog in twee andere gevangenissen. Hij ondergaat een zwaar gevangenisregime maar geeft zijn idealen niet op. Vanaf 1976, het jaar waarin de rellen in de krottenwijk Soweto van Johannesburg uitbreken, zijn er contacten en onderhandelingen tussen de Zuid-Afrikaanse regering en Mandela.

Tijdens zijn lange gevangenschap is Mandela uitgegroeid tot het symbool van de wereldwijde anti-apartheid-beweging. Op 11 februari 1990 wordt hij uiteindelijk vrij gelaten. Vijf jaar later staan de blanken de macht af en wordt Mandela president van Zuid-Afrika. Met de hulp van de zwarte aartsbisschop Desmond Tutu weet hij een sfeer van nationale verzoening te bewerkstelligen.

In 1999 besluit Mandela zich niet herkiesbaar te stellen als president. Zijn publieke rol is sindsdien beperkt, maar in Zuid-Afrika wordt hij beschouwd als de ‘Vader van het vaderland’. Sinds zijn gevangenschap op Robbeneiland is zijn gezondheid broos. Na meerdere opnames in het ziekenhuis overlijdt hij op 5 december thuis in Johannesburg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten