12/11/2013

PROUD UG gaat samenwerken met Wise Parents

Wise Parents Day Care Centre and Nursery School

In afwachting van de bouw van een eigen school gaat PROUD UG, de Oegandese partner van The village, samenwerken met ‘Wise Parents Day Care Centre & Nursery School’. Het is een kleine school die bestaat uit een day care afdeling (te vergelijken met een kinderopvang bij ons) en een nursery school (te vergelijken met een kleuterschool bij ons).

Er zijn 66 kinderen: 11 kinderen komen naar de day care en 55 naar de kleuterschool. 60 kinderen betalen schoolgeld, 6 niet. Het schoolgeld is 100.000 per trimester voor baby’s en 90.000 voor kleuters. Het zijn allemaal kinderen uit de buurt van de school. De school heeft geen internaat.

Twebaze Penninah en het devies van Wise ¨Parents: the way to start is to start
Wise parents is een initiatief van enkele ouders. De leiding is in handen van een collectief van 3 directeurs: Twebaze Penninah, onze contactpersoon, Enid Origumisiriza en Peter Tumuhekigi. Het personeel bestaat uit 1 kinderverzorgster (“care giver”), 1 schoonmaakster (“matron”), 3 kleuterleidsters (“teachers”), 1 kok (“cook”) en 1 bewaker (“security man”).

De school bestaat nog niet zo lang en is een jaar of twee geleden verhuisd naar Kekubo Cell waar ze onderdak gevonden heeft in de voormalige Baptist Church. Ze telt 1 bureel, 1 kinderopvang, 1 speelklas, 3 kleuterklassen, 2 rustlokaaltjes, 1 keuken en een vrij ruim buitenterrein met enkele speeltuigen. De oprichters zijn Anglicanen, maar de school aanvaardt kinderen en personeelsleden van verschillende gezindten.
Kindjes van de day care
Op dit ogenblik telt Wise Parents 2 kinderen met een ontwikkelingsachterstand die mogelijkerwijs te wijten is aan een lichte verstandelijke beperking. De school is bereid meer kinderen met een ernstiger beperking op te nemen op vraag van PROUD UG. Ze vinden dat deze kinderen speciale aandacht nodig hebben en het best aan hun trekken komen in een aparte klas met een eigen leerkracht en aangepaste leermaterialen. Voor de speeltijden en de maaltijden enz. kunnen de kinderen meedoen met de grote groep.

In de gesprekken met de leiding, de bezoeken aan de school en de opvattingen van de school vonden we voldoende basis om Wise Parents als partner te zien voor het opstarten van een eerste klasgroepje van vijf tot tien kinderen met een verstandelijke beperking. Dit zou een uniek initiatief zijn voor Kabale. We hopen hierover op korte termijn –januari 2014- concrete afspraken te maken met Wise Parents.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten